Antara Sabar Dan Mengeluh

Pada zaman dahulu, ada seorang pemuda yang bernama Abul Hassan pergi menunaikan haji di Baitul Haram. Diwaktu tawaf, tiba-tiba beliau terlihat seorang wanita yang bersinar dan berseri wajahnya. "Demi Allah, belum pernah aku melihat secantik dan secerah wanita itu, pasti wanita itu tidak pernah risau dan bersedih hati."  Wanita itu mendengar ucapan Abul Hassan lalu dia  bertanya, "apakah katamu wahai saudaraku?" "Demi Allah aku tetap terbelenggu oleh perasaan dukacita dan luka hati kerana risau, dan seorang pun yang menyekutuinya aku dalam hal ini."

Abul Hassan bertanya "bagaimana hal yang merisaukanmu?".  Wanita itu menjawab "pada suatu hari, ketika suamiku sedang menyembelih kambing korban dan pada ketika itu aku mempunyai dua orang anak yang sudah boleh bermain dan yang satu lagi masih bayi,dan sewaktu aku bangun untuk membuat makanan, tiba-tiba anakku yang agak besar berkata kepada adiknya, "Hai adikku, sukakah aku tunjukkan padamu bagaimana ayah menyembelih kambing?" Jawab adiknya "baiklah kalau begitu."

Lalu disuruh adiknya baring dan disembelihkannya leher adiknya.Kemudian dia merasa ketakutan setelah melihat darah memancut keluar dan lari ke bukit yang mana di sana ia dimakan oleh serigala, lalu ayahnya pergi mencari anaknya itu sehingga mati dalam kehausan dan ketika aku meletakkan bayiku untuk keluar mencari suamiku, tiba-tiba bayiku merangkak menuju ke periuk yang berisi air panas, ditariknya periuk tersebut dan tumpahlah air panas itu terkena badannya, habis melecur kulit badannya. Berita ini didengari oleh anakku yang telah berkahwin dan tinggal di daerah lain, maka saat ia mendengar akan khabar itu, ia jatuh pengsan hingga sampai menuju ajalnya.

Dan kini aku tinggal sebatang kara di antara mereka semua. Lalu Abu Hassan bertanya, "Bagaimanakah kesabaranmu menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu? Wanita itu menjawab, "Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan ia menemukan di antara keduanya ada jalan yang berbeda."


Adapun sabar dengan mempebaiki yang lahir maka hal itu baik dan terpuji akibatnya. Dan adapun mengeluh, maka orangnya tidak mendapat ganti yakni sia-sia belaka. 


Demikianlah cerita di atas  satu cerita yang dapat dijadikan tauladan di mana kesabaran sangat digalakkan oleh agama dan harus dimiliki oleh setiap orang yang mengaku beriman kepada Allah dalam setiap terkena musibah dan dugaan daripada Allah.


Kerana itu Rasulullah S.A.W bersabda dalam firman Allah dalam sebuah hadith Qudsi,:
Tidak ada balasan bagi hamba-ku yang mukmin, jika Aku ambil kekasihnya dari ahli dunia kemudian ia sabar,melainkan syurga baginya. Begitu juga mengeluh.Perbuatan ini sangat dikutuk oleh agama dan hukumnya haram.
Kerana itu Rasulullah S.A.W bersabda, 'Tiga macam daripada tanda kekafiran terhadap Allah:, merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang.

Dan sabdanya pula"Mengeluh itu termasuk dalam kebiasaan Jahiliyah, dan orang yang mengeluh , jika ia mati sebelum taubat, maka Allah akan memotongnya bagi pakaian dari wap api neraka.

Singkatan mesej a.k.a shortform message

Seringkali kita ternampak org menggunakan singkatan dalam menyampaikan mesej x kira la dalam fb ke,blog ke,ym ke & yg paling lazim org gunapakai ketika chatting in game (ussually game dota.. aku smpi sekarang kemaruk lg men game nih)..gamerz ussually taw bnda2 mcm ni..Post ni akan di update dari semasa ke semasa.. Ada sf2 (sf=shortform) baru tu tlg la share2 ye..



Shortform yg popular:

2moro > Tomorrow (Esok)
2nite > Tonite (Malam ini)

4evr > Forever (Selama-lamanya)
AFK > Away from keyboard (Berada jauh dari papan kekunci)
ASAP > As soon as possible (Secepat mungkin)
B4 > Before (Sebelum)
BRB > Be right back (Segera kembali)
BTW > By the way (Omong-omong)
NG > New Game / Next Game (Game baru / Game seterusnya)
LoL > Laughing out loud (Tertawa terbahak-bahak)
GG > Good Game (Game dah habis,tamatlah riwayat,n mcm2 lagi..hu3)
OMG > Oh My God (astaga = google translation..hu3)
U > You (Kamu)
UR > You are (Kamu)
WTH > What the hell

Shortform yg popular di certain2 area shj:

Jalan TAR > Jalan Tunku Abdul Rahman
JJ > Jaya Jusco
TS > Time Square

Lain2 shortform :

hbtu > Happy birthday to you
@WRK > At work (Sedang kerja)
2bctnd > To be continued. (Bersambung)
2d4 > To die for (Sangat berharga)
2g4u > Too good for you (terlalu bgs u/ mu)
2Ht2Hndl > Too hot to handle. (Tak bisa dipegang)
2l8 > Too late (Terlambat)
2WIMC > To whom it may concern (Kpd yg berkepentingan)
4e > Forever (Selamanya)
4yeo > For your eyes only (Rahsia)

AAM > As a matter of fact. (Sebenarnya.)
ADctd2uv > Addicted to Love (Mabuk kepayang)
AFAIK > As far as I know (Sepanjang pengetahuanku.)
AKA > Also known as (dikenal juga sebagai)
ALlWanIsU > All I want is You (Hanya kau yang kuinginkan)
AML > All my love (Seluruh cintaku)
ATB > All the best (Yang terbaik)
ATW > At the weekend (Di akhir pekan)
AWHFY > Are we having fun yet (Sudah senang-senang belum?)



BBFN > Bye Bye for now. (Sampai jumpa)
BBS > Be back soon (Segera kembali)
BBSD > Be back soon darling (Segera kembali,Sayang)
BCNU > Be seein' you (Sampai nanti)
BF > Boy Friend (Pakwe)
BGWM > Be gentle with me (Jangan kasar pdku)
BMW > Be my wife (Maukah kau jadi istriku)

Cm > Call me (Telepon aku)
Cu > See you (Sampai jumpa)
CUIMD > See you in my dreams (Sampai jumpa dalam mimpi)
Cul > See you later (Sampai bertemu lagi)
CUL8R > See you later (sehingga berjumpa lagi)

Dk > Don't know (Tak tahu)
Dur? > Do you remember (Kau ingat

E2eg > Ear to ear grin (Menyeringai lebar)
EOD > End of discussion (Akhir perbincangan)
EOL > End of lecture (Akhir perkuliahan)

F? > Friends (Kawan)
F2F > Face to face (Berhadapan)
F2T > Free to talk (Bebas Bicara)
FITB > Fill in the Blank (Isi titik-titik, isi sendiri bagian yang kosong)
FYEO > For your eyes only. (Rahsia)
FYA > For your amusement (Untuk senang2)
FYI > For your information (Sebagai informasi)

GF : Girlfirend. (Awek)
Gr8 : Great (bagus)
GSOH : Good Salary, Own Home (Gaji OK, miliki rumah)
GTSY : Glad to see you (Senang bertemu dgmu)

h2cus : Hope to see you soon (Kuharap kita akan segera bertemu lagi)
H8 : Hate (Benci)
HAGN : Have a good night (Selamat tidur)
HAND : Have a nice day (Selamat bersenang2)
HldMeCls : Hold me close (Peluk aku erat-erat)
Ht4U : Hot for You ("Panas" untukmu)
H&K : Hugs and Kisses (Peluk cium)

IDK : I dont know (Aku tak tahu)
IIRC : If I recall correctly (KL tdk salah ingat)
IMHO : In my humble opinion (Menurutku)
IMI : I mean it (Aku sungguh-sungguh)
ILU : I love You (Aku cinta padamu)
IMBLuv : It must be Love (Ini pasti cinta)
IOW : In other words... (Dengan kata lain.)
IOU : I owe you (Aku berhutang padamu)
IUSS : If you say so (Baiklah)

J4F : Just for fun (Sekedar bersenang-senang)
JFK : Just for kicks (Iseng-iseng)
JstCllMe : Just call Me (Telefon saja aku)

KC > Keep cool (Tetap tenang, jangan langsung marah, dst)
KHUF > know how you feel (aku faham perasaanmu)
KIT > Keep in touch (hubungi aku terus)
KOTC > Kiss on the cheek (Cium pipi)
KOTL > Kiss on the lips (Cium bibir)

L8 > Late (Telat, malam)
L8r > Later (Nanti)
LTNC > Long time no see (Lama tak jumpa)
LtsGt2gthr > Lets get together (Mari kita bertemu)


M$ULkeCrZ > Miss you like Crazy! (Rindu kamu ½ mati)
M8 > Mate (Kawan, pasangan)
MC > Merry Christmas (Selamat Natal)
MGB > May God Bless (Semoga Tuhan Memberkati)
Mob > Mobile (Mobil, bergerak)
MYOB > Mind your own Business (Jangan ikut campur)

NA> No access (Tak blh msk, tak ada akses)
NC> No comment (Tak ada komentar)
NWO > No way out (Tak ada jalan keluar)

O4U > Only for you (Hanya untukmu)
OIC > Oh, I see. (Oh, begitu.)
OTOH > On the other hand (Di sisi lain)

PCM > Please call me (Tolong telepon aku)
PPL > People (Orang-orang)
QT > Cutie (Orang yang Lucu, imut, keren)

R > Are
RMB > Ring my Bell ( tolong ingatkan aku)
ROTFL > Roll on the floor laughing (Tertawa terpingkal-pingkal)
RU? > Are you? (Kamu?)
RUOK? > Are you Ok? (Kamu baik-baik saja?)

SC > Stay cool (Tenanglah.)
SETE > Smiling Ear to Ear (Tersenyum lebar)
SO > Significant Other (Pendamping)
SOL > Sooner or later (Cepat atau lambat)
SME1 > Some One (Seseorang)
SRY > Sorry (Maaf)
SWALK > Sent with a loving Kiss (Dikirim dengan cium mesra)
SWG > Scientific Wild Guess (Tebakan ilmiah)

T+ > Think positive (Berpikir positif)
T2ul > Talk to you later (Nt kita bicara lagi ya.)
TDTU > Totally devoted to you (Cinta mati padamu)
Thx > Thanks (Terima kasih)
T2Go > Time to Go (Waktunya berpisah)
TIC > Tongue in Cheek (Ramah)
TMIY > Take me I'm yours (Aku milikmu)
TTFN > Ta ta for now. (Sampai jumpa)

URT1 > You are the one (kamulah orangnya)

VRI > Very (Sangat)
W4u > Waiting for you

huhu gudlux to y'all!!

Nak taw anda ni matang ke tidak,baca ni




1.Anda dapat bertenang dan bersabar seandainya hajat anda tidak tercapai.

2.Anda mampu menyembunyikan perasaan anda yang luka dan tersinggung oleh seseorang dalam kumpulan dan berlaku sebagai biasa.


3.Anda tidak merasa iri hati bila melihat orang lain dipuji dan disanjung.

4.Anda dapat menghadapi kebencian orang yang anda benar-benar merasa tidak sewajar dengan mereka.

5.Anda mampu menguasai nafsu gelojoh walaupun anda ingin mendapat perkara yang anda fikir boleh dapat.

6.Anda dapat menahan rasa sakit hati dan malu seandainya anda tidak dapat hidup setaraf dengan rakan sejawat anda yang lain.

7.Anda terus berlaku adil dan saksama walaupun suasana sekeliling menghalang maksud anda.

8.Anda dapat menerima kritik atau salah faham orang tanpa memperbesar-besarkannya.

9.Anda memandang jauh kedepan, umpamanya dengan sabar menangung kesusahan demi kepentingan masa depan, tanpa merasa resah, bimbang dan ragu.

10.Anda memberi persetujuan kepada pendapat- pendapat yang anda tidak setujui dalam perdebatan tanpa merasa sakit hati atau tidak senang.

11.Anda berbahagia bersendirian dengan mempunyai satu kegemaran atau hobi yang benar-benar anda minati.

12.Anda mengaku dengan jujur tidak tahu bila anda betul-betul tidak tahu, tanpa merasa malu.

13.Anda menghadapi orang-orang tua atau orang- orang yang lebih berpengaruh tanpa sentiasa berusaha untuk menimbulkan kesan-kesan negatif.

14.Anda akan cuba melakukan sesuatu dengan sederhana bukannya berlebih-lebihan untuk menunjukkan bahawa anda dapat melakukannya dengan lebih sempurna.

15.Anda dapat mendahulukan kepentingan orang lain walaupun anda tidak merasa senang kerananya.

16.Anda boleh berlaku wajar dan saksama terhadap orang-orang yang tidak anda sukai.

17.Anda dapat mengujudkan rasa kasih-sayang, cinta atau boleh bersahabat tanpa mendapat tempat yang utama dalam hidup mereka.

18.Sekiranya anda lelaki, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan wanita tanpa berfikir bahawa anda adalah lelaki yang jadi idaman setiap wanita.

19.Sekiranya anda wanita, anda dapat bekerjasama atau bersahabat dengan orang lelaki secara jujur.

Diadaptasi dari
- Artikel iluvislam.com


Are You Single??

When you say..."I feel all alone..."
God tells you "Never will I leave you; Never will I forsake you."

Presiden Termiskin di Dunia


Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad, ketika di wawancara oleh stesen Televisyen Fox (AS) tentang kehidupan peribadinya:

"Ketika anda melihat cermin setiap pagi, apa yang anda katakan pada diri anda?" 
Jawabnya: "Saya melihat orang di cermin itu dan mengatakan padanya: "Ingat, kau tidak lebih dari seorang pelayan, hari di depanmu penuh dengan tanggungjawab yang berat, iaitu melayani bangsa Iran."


Berikut adalah gambaran Ahmadinejad, yang membuat orang terkagum dan terkesima :


1. Saat pertama kali menduduki pejabat presiden
Beliau menyumbangkan seluruh karpet Istana Iran yang sangat tinggi nilainya itu kepada masjid-masjid di Teheran dan menggantikannya dengan karpet biasa yang mudah dibersihkan.


2. Beliau mendapati bahawa terdapat ruangan yang sangat besar untuk menerima dan menyambut tetamu VIP, lalu beliau mengeluarkan arahan untuk menutup ruang tersebut dan menyuruh pegawai istana untuk menggantikannya dengan ruang yang biasa dengan 2 kursi kayu. Walaupun  nampak sederhana tetapi terlihat menakjubkan. 



3. Di banyak kesempatan, beliau dikenali sebagai seorang yang suka berjenaka dengan petugas kebersihan di sekitar rumah dan pejabat presidennya.


4. Di bawah kepimpinannya, ketika beliau meminta menteri-menterinya untuk datang kepadanya dan menteri-menteri tersebut akan menerima sebuah dokumen yang ditandatangani yang mempunyai arahan-arahan darinya, arahan tersebut terutama sekali menekankan para menteri-menterinya untuk hidup secara sederhana dan disebutkan bahawa segala rekod peribadi mahupun ahli keluarga terdekat mereka akan diawasi, sehingga pada saat menteri-menteri tersebut keluar dari pejabatnya, mereka keluar dengan kepala menegak.


5. Langkah pertama beliau ketika itu ialah mengumumkan kekayaan dan harta benda beliau yang terdiri dari Peugeot 504 tahun 1977, sebuah rumah sederhana warisan ayahnya 40 tahun yang lalu di sebuah daerah di Teheran. Rekod banknya mempunyai baki paling minimum, dan satu-satunya wang yang masuk adalah gaji bulanannya.


6. Gajinya sebagai pensyarah di sebuah universiti hanya senilai US$ 250 (RM 750).


7. Ahmadinejad masih tinggal di rumah warisan ayahnya. Hanya itulah yang dimiliki oleh seorang presiden dari negara yang penting, baik secara strategik, ekonomi, politik, pertahanan dan pengeluaran minyak. Bahkan beliau juga dikatakan tidak mengambil gajinya, alasan beliau adalah semua kesejahteraan adalah milik negara dan beliau bertugas untuk menjaganya.


8. Satu perkara yang membuatkan para staf di pejabat presiden kagum adalah beg yang selalu dibawa oleh beliau setiap hari selalu berisikan sarapan; roti atau roti keju yang disiapkan oleh isterinya dan beliau juga menghentikan kebiasaan menyediakan makanan yang dikhususkan untuk presiden.



9. Hal lain yang beliau ubah ialah Penggunaan Jet Terbang Presiden, beliau mengubahnya menjadi pesawat kargo sehingga dapat menjimatkan duit cukai yang dibayar rakyat dan untuk dirinya,
beliau hanya meminta untuk terbang dengan pesawat terbang biasa dengan kelas ekonomi.


10. Beliau kerap mengadakan pertemuan dengan menteri-menterinya untuk mendapatkan info tentang kegiatan dan aktiviti yang telah dilakukan, dan beliau memansuhkan protokol istana sehingga menteri-menterinya dapat masuk terus ke pejabatnya tanpa sebarang halangan.
Beliau juga menghentikan kebiasaan upacara-upacara seperti karpet merah, sesi foto, atau penerbitan peribadi, atau hal-hal seperti itu ketika berkunjung di berbagai tempat di negaranya.

11. Sekiranya perlu menginap di hotel, beliau meminta diberikan bilik tanpa tempat tidur yang tidak terlalu besar kerana beliau tidak suka tidur di atas katil, tetapi lebih suka tidur di lantai beralaskan karpet dan selimut.


Apakah perilaku tersebut merendahkan kedudukan presiden? Presiden Iran tidur di ruang tamu rumahnya sesudah lepas dari pengawal-pengawalnya yang selalu mengikut kemanapun beliau pergi.
Menurut akhbar Wifaq, gambar-gambar yang diambil oleh adiknya tersebut, kemudian dipaparkan oleh media masa di seluruh dunia, termasuk Amerika.



12. Sepanjang solat berjemaah, anda dapat melihat bahawa beliau tidak duduk di saf paling depan


13. Ketika suara azan berkumandang, beliau akan terus mengerjakan solat di manapun beliau berada meskipun hanya beralaskan karpet biasa.


14. Majlis perkahwinan anak lelaki beliau hanya berlangsung dalam keadaan yang amat sederhana, bahkan majlis itu tidak ubah seperti perkahwinan kaum Buruh sahaja. Berikut adalah gambar-gambar majlis perkahwinan seorang anak presiden.
Tetamu hanya dihidangkan buah-buahan dan minuman
     
 

 


                                                               

Takdir by Opick.. Penuh bermakna...




Dihempas gelombang dilemparkan angin
Sekisah ku bersedih ku bahagia
Di indah dunia yang berakhir sunyi
Langkah kaki di dalam rencana Nya
Semua berjalan dalam kehendak Nya
Nafas hidup cinta dan segalanya
Dan tertakdir menjalani segala kehendak Mu Ya Robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya pada Mu Ya Robbi
Dan tertakdir menjalani segala kehendak Mu Ya Robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya pada Mu Ya Robbi

Bila mungkin ada luka coba tersenyumlah
Bila mungkin tawa coba bersabarlah
Karena air mata tak abadi
Akan hilang dan berganti (hilang kan berganti)
Bila mungkin hidup hampa dirasa
Mungkinkan hati rindukan Dia
Karena hanya dengan Nya hati tenang
Damai jiwa dan raga
Dan tertakdir menjalani segala kehendak Mu Ya Robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya pada Mu Ya Robbi
Dan tertakdir menjalani segala kehendak Mu Ya Robbi
Ku berserah ku berpasrah hanya pada Mu Ya Robbi
Hanya pada Mu Ya Robbi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...